20 Nisan 2013’te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kontrolündeki 3 il (Erbil, Süleymaniye ve Duhok) ile statüsü konusunda tartışmalar olan Kerkük dışındaki 14 ilin yönetimlerinin belirleneceği yerel seçimler Musul ve Anbar'da ertelendi.
Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı
14 ilin meclisinde bulunan 447 sandalye için 265 siyasi oluşum, bu siyasi oluşumlar arasından oluşturulan 50 koalisyon ve toplamda 8100 aday yarışacağı yerel seçimler için kampanyalar bile başlamıştı. Ancak Irak Bakanlar Kurulu’nun 19 Mart 2013 Salı günü olağan toplantısında alınan karar gereği 20 Nisan 2013’te yapılması gereken yerel seçimlerin Anbar ve Musul için 6 ay ertelendiği açıklandı. Ancak seçimlerin ne zaman yapılacağına ilişkin bir tarih verilmedi. Ayrıca seçimlerin ertelenmesi için belirtilen 6 aylık süre de maksimum süre olarak belirtildi. Ertelenme gerekçesi olarak Irak’ın genel güvenlik durumunun kötüleşmesi ve Anbar ile Musul'daki durumun stabil olmaması olarak açıklandı.
Bilindiği gibi yaklaşık 3 aydır başta Musul ve Anbar olmak üzere Sünni vilayetlerinde hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor. Sünniler federal bölge konusunda ısrarlı tavrını devam ettirirken, diğer yandan da hükümetten özellikle tutuklular konusunda haklar talep diliyor. Bununla birlikte Anbar İl Meclisi 11 Mart 2013’te yaptığı toplantıda Anbar’daki yerel seçimlerin ertelenmesine yönelik bir karar almış, ancak hükümet reddetmişti. Ancak son dönemde özellikle Bağdat’ta yaşanan şiddet eylemleri hükümetin seçimleri ertelemesine sebep oldu. Bilindiği gibi 15 Mart’ta Irak Adalet Bakanlığı’na yönelik yapılan saldırıda 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bakanlar Kurulu’nun yapıldığı 19 Mart’ta ise öğlene kadar Bağdat’ın 15 bölgesinde bombalı araçlarla saldırılar düzenledi. Bu durum hükümetin seçim sırasındaki güvenlik kontrolünün sağlanması konusunda şüpheler uyandırmış olabilir. Zira seçim döneminde yaşanan bu patlamalar seçim kampanyalarının yapılmasını engellediği gibi, Musul, Anbar, Selahaddin, Bağdat gibi illerde Sünniler tarafından düzenlenen gösteriler de seçim hazırlıklarının tamamlanmasının önüne geçmiştir. Öte yandan seçimler açık liste usulü ile yapılmasından dolayı il meclisleri için aday olanların isimleri bilinmektedir. Bu yüzden adaylara yönelik saldırılar da artmıştır. Örneğin Musul’da seçime girecek 3 aday suikaste uğramıştır. Bu durum seçimlerin sağlıklı yapılmasının önüne geçmektedir. Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği de özellikle Musul ve Anbar’da tam olarak hazırlıklarını tamamlayamamıştır. Bu nedenler seçimlerin ertelenmesine neden olmuş olabilir.
Seçimlerin ertelenmesi bazı sonuçları da beraberinde getirecektir. Özellikle Sünni grupların bu durumdan olumsuz etkileneceğini söylemek mümkündür. Zira gösterilere çıkan Sünni grupların bazıları seçimlerin yapılmasını isterken bazıları da ertelenmesini talep etmektedir. Bu yüzden Anbar İl Meclisindeki oylamaları bütün gruplar katılmamıştır. Irak İslam Partisi ertelemeye karşı çıkmıştır. Anbar’daki ertelenme kararı oy çoğunluğuyla alınmıştır. Bu durum gösterileri bastırmak isteyen Irak Başbakanı Nuri El-Maliki için bir avantaj yaratabilir. Diğer taraftan bu erteleme kararı kriz içerisinde olan hükümeti iyice sarsabilir. Zira hükümet içerisinden kararın alındığı ilk andan itibaren tepkiler yükselmiştir. Irak Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi, kararın gerekçelerinin yeterli olmadığını, erteleme konusundaki karar sahibinin halk olacağını ifade ederek, ertelemeye karşı olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu durum hükümeti iyice zayıflatabilir. Bilindiği gibi Irak’ta 2014’te de genel seçimlerin yapılması planlanmaktadır. Irak’taki güvenlik durumunun kötüye gitmesi durumunda erken genel seçime gidilebilir. Genel ve yerel seçimlerin birleştirilmesi ve iki seçimin bir arada yapılması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda daha birlik gözüken Şii gruplar ve Maliki avantaj sağlayacaktır.
ORSAM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder