Gazeteci-yazar, program yapımcısı ve sunucusu Banu Avar 3. Uluslararası Antalya Konyaaltı Kitap Fuarı’nda Irak Türklerinin standını ziyaret eden tanınmış kişilerden biriydi. Banu Avar, Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğini yapıyordu. Kendi deyimiyle İsrail ve ABD başkonsolosluklarının baskısı sonucu programı kapatıldı.
28 Kasım 2012 Çarşamba
"Kerkük Kürtleşmeli! Türkmenler gitmeli!" Ali Kerküklü
Gazeteci-yazar, program yapımcısı ve sunucusu Banu Avar 3. Uluslararası Antalya Konyaaltı Kitap Fuarı’nda Irak Türklerinin standını ziyaret eden tanınmış kişilerden biriydi. Banu Avar, Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğini yapıyordu. Kendi deyimiyle İsrail ve ABD başkonsolosluklarının baskısı sonucu programı kapatıldı.
24 Kasım 2012 Cumartesi
Bu kez de Kerkük
Kerkük’te gerilim tırmanıyor. Irak hükümetine bağlı güçler ile Kuzey Irak’taki Kürt yönetimine bağlı peşmergeler, kentin iki bölgesine mevzilendi. Gerginliğin nedeni ise Kerkük’ün güvenliğini kimin sağlayacağı konusunda anlaşma sağlanamaması.
ABD Kerkük için asker önermiş
ABD'nin Kerkük'e asker göndermeyi önerdiği, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin ise bu teklifi geri çevirdiği ileri sürüldü
HT GAZETE / Kasım Cindemir - WASHINGTON
İddialara göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, geçen hafta sonunda Irak Başbakanı Maliki'yi telefonla aradı. Joe Biden, Peşmerge kuvvetleri ile Irak güçleri arasındaki gerginlikten kaygı duyduklarını dile getirdi. Biden, yaşanan gerginliğin Irak'ta bir iç savaşa dönüşebileceğine ilişkin düşüncesini aktardı. Eski Pentagon analisti Michael Maloof'un ortaya attığı iddiaya göre, Başbakan Maliki, Joe Biden'in önerisini sert bir şekilde geri çevirdi.
Bahçeli: ''Erdoğan Kerkük'le ilgilenmeli''
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye'de bir süreç başlatılmıştır. Sürecin nereye kadar gideceğine İmralı canisi karar veriyor. İmralı canisinin dur diyeceği yer siyasi bağımsızlık talebi olur" dedi.
Kerkük yolu Irak ordusuna kapandı
Peşmerge Bakanlığı Enformasyon Merkezi: "Peşmergeler, Kerkük yolunu Irak ordusuna kapattı"Irak ve Kürt güçleri arasında gerginlik devam ediyor.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, peşmergelerin Irak ordusunun Kerkük'e girmesini önlemek amacıyla güçlerini bölgeye gönderdiğini ve Kerkük yolunu Irak ordusuna kapattığını açıkladı.
Kerkük diken üstünde
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge gücü ile merkezi hükümete bağlı 'Dicle Operasyonlar Gücü'nün Tuzhurmatu'da karşı karşıya gelmesiyle tırmanan gerilim Kerkük'te endişe ve korku ile izleniyor.
Gerilimin yaşandığı Tuzhurmatu'ya 75 kilometre mesafede bulunan Kerkük sakinleri, muhtemel bir sıcak çatışmadan endişe ettiklerini belirterek, taraflara diyalog çağrısında bulunuyorlar. Kerkük Valisi Dicle Operasyonlar gücünü yasadışı olarak nitelerken, Dicle Operasyonlar Gücü Komutanı, güvenlik nedeniyle sözkonusu gücün gerekli olduğunu belirtiyor. Bölge halkı ve kentin ileri gelenleri ise iki tarafa da diyalog çağrısında bulunuyor.
Sadır'a Barzani'den olumsuz cevap
Erbil ile Bağdat arasındaki kriz -Barzani ile Maliki'yi Necef'e davet eden Sadır'a Barzani'den olumsuz cevap
ERBİL Irak'taki siyasi krizi çözmek için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi Necef'e davet eden Irak'taki en büyük Şii grubun lideri Mukteda es-Sadır'a, Barzani den olumsuz cevap geldi.
Mezhep çatışmasına sıkışan Irak
2003 yılında ABD öncülüğündeki güçler Irak'ı işgal etti, rejimi devirdi ve Baasçı yönetime son verdi.
Ardından Irak kaos ve iç savaşla anılır oldu ve yeni düzenin temelleri atıldı.
Orta Doğu, Din ve İnanç Mezhepçilik bu düzenin dayanaklarından biri.
Irak'ın işgaline kadar, mezhepçilik, daha çok Hıristiyan ve Müslümanların iktidarı paylaştığı ve art arda birçok iç savaşın yaşandığı Lübnan'la özdeşleştirilirdi
Ancak işgalden sonra, Irak'ta da Sünni ve Şiiler arasında iç savaşın baş göstermesiyle mezhepçilik buraya da girmiş oldu.
Türkmen bakan: Kürdistan'da işsizlik yok
Kuzey Irak bölgesel yönetiminin tek Türkmen Bakanı Çelebi, bölgede ekonomik gelişmeleri anlattı.
Taraf gazetesinden Pelin Cengiz, Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinin tek Türkmen bakanı olan Sinan Çelebi'ye bölge ekonomisini sordu.
Peşmergelerden tehlikeli adım
Irak merkez hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik artarak devam ediyor.
Kuzey Irak'ta akşam saatlerinde Peşmerge güçlerince 125 tank Kerkük'e sevk edildi. Yapılan sevkiyatla Kerkük'ün Arafa semti ayrıca Erbil ve Süleymaniye girişlerine peşmerge güçleri gönderildi.
22 Kasım 2012 Perşembe
Maliki'ye karşı 'Kürt ittifakı' oluşuyor
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Erbil'de gerçekleştirdiği görüşme, ikisinin Mesut Maliki'ye karşı birleştikleri şeklinde yorumlandı. İttifakın, Maliki'nin kurduğu Dicle Operasyon Gücü'nden kaynaklandığı düşünülüyor.
Hükümet sözcüsünün sitesi durdu
Irak Hükümeti Sözcüsü Ali ed-Debbağ'a ait resmi internet sitesinin faaliyetinin dondurulduğu açıklandı. Siteden, Rusya-Irak arasında imzalanan ve Debbağ'ın da imzalanmasında önemli bir rol oynadığı silah anlaşmasındaki yolsuzluk iddiaları yalanlanmıştı.
Tetiği ilk çeken biz olmayacağız
Irak Başbakanı Maliki, Irak ordusu bünyesinde Dicle operasyon gücü adı verilen özel birlik kurması üzerine Peşmergelerin, Irak-Kürt bölgesi sınırındaki Tuz Hurmatu’ya silahlı Peşmerge gücü göndermesiyle başlayan gerginlik diyaloglar sonucu yerini sükunete bıraktı.
Irak'ta 'iç savaş'ı önlemek için Sadr devrede
Irak'ta merkezi yönetimle Kürtler arasındaki krizi aşmak ve bir iç savaşın önüne geçmek için girişimler başladı. Taraflar arasındaki arabuluculuk çabalarını Irak Meclis Başkanı ve Şii lider Sadr yürütüyor.
Kürt bölgesinde toplantı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki son krizi görüşmek ve Kürt bölgesinin tavrını belirlemek amacıyla parti temsilcileri ile biraraya geldi.
Irak -Erbil ile Bağdat arasında tırmanan gerilimin giderilmesi için Irak Meclis Başkanı Nuceyfi'nin dereye girdiği belirtildi
Irak'ta, Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Başbakan Nuri el-Maliki arasında tırmanan gerilimin çatışmaya dönüşmesinin önlenmesi ve görüş ayrılıklarının giderilmesi için Irak Meclis Başkanı Usame el-Nuceyfi'nin dereye girdiği belirtildi.
Barzani geri adım atmadı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, tartışmalı bölgeler konusunda, geri adım atmadı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, tartışmalı bölgeler konusunda, Kürt siyasi taraflarının birliğinin önemine dikkati çekerek, Dicle Operasyon Gücü'nü kabul etmediğini bir kez daha belirtti.
Erbil ile Bağdat arasındaki kriz sürüyor
Irak'ta Bağdat yönetiminin Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesine askeri birlik göndermesiyle başlayan gerginlik, bölge halkında tedirginliğe yol açıyor
'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek'
Irak'ın Erbil kentindeki Selahaddin Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Hasan Barzani, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmanın, Bağdat hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni kontrol etme çabasından kaynaklandığını söyledi.
Bank Asya’dan Erbil’e şube
Bank Asya ilk yurtdışı şubesini Erbil’de açtı. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, milyon dolarların evlerde tutulduğu bölgenin bankacılık sektörü açısından büyük bir potansiyeli olduğunu söyledi.
Bağdat-Erbil krizinin merkez üssü tedirgin!
Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Tuzhurmatu'da halk endişeli.
Irak'ta Bağdat yönetiminin "Dicle Operasyon Gücü" adı altındaki askeri birlikleri Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesine göndermesiyle başlayan gerginlik, bölge halkında tedirginliğe yol açtı.
17 Kasım 2012 Cumartesi
TÜRKMEN ÖĞRENCİ LİDERİ, BAHÇELİ İLE GÖRÜŞTÜ
Irak Türkmen Öğrenci Gençlik Birliği Genel Başkanı Mardin Gökkaya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret ederek,Yeniden MHP Genel Başkanlığına seçilmesi nedeniyle kutladı.
12 Kasım 2012 Pazartesi
"Irak’taki Siyasi Çıkmaz, Türkmenler ve Türkiye" Ali SEMİN
Orta Doğu’da cereyan eden hadiseler, gelişmeler ve değişim süreci, bölgedeki dengelerin yeniden belirlenmesine sebep olmaktadır. Bölgedeki değişim süreci, bölgesel ve küresel güçlerin Orta Doğu’ya yönelik tasarladığı ve izlediği stratejilerin gözden geçirilmesine yol açmaktadır. n Meydana gelen olaylar, bölgesel aktörlerin politik hesap ve çıkarlarını etkilediği gibi Orta Doğu’daki siyasi ve sosyal yapıyı da etkilemektedir. Bu bağlamda Ankara-Bağdat ilişkilerindeki değişim, Türkmenleri doğrudan ilgilendirmektedir. Bu analizde; Ankara, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin Türkmenleri nasıl etkilediği ve Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretinin nasıl okunması gerektiği incelenmeye çalışılacaktır.
"KÜRTLER BÖLGEDE İSRAİL VE DIŞ GÜÇLERİN SOPASIDIR" Ali KERKÜKLÜ
1897′de toplanan Dünya I. Siyonist Kongresi’nde Yahudilere ‘Nil’den Fırat’a İsrail Devleti’ hedefini işaret eden modern siyonizmin babası Theodor Herzl, siyasi Kürtçülerle de ilk temas kuran Yahudi liderdi. Herzl bu durumu hatıralarında açıkça dile getiriyor. Türkiye Kürtlerinden Abdullah Cevdet ile bağlantıya geçen Herzl’in bu girişiminden sonra Irak’ın Kuzeyinde Yahudilerin ilgisi artmıştı. Bu bağlamda en önemli temasları İsrail Devleti kurulunca MOSSAD’ın ilk başkanı olacak olan Reuven Zoslanski (1949-1952) yapacaktı. Zoslanski Filistin’de kurulacak Yahudi Devleti için ‘Shiloah’ (vazifeli) kod adıyla Orta doğuda çeşitli milletler nezdinde zemin hazırlıyordu. İsrailli yazar Hagai Eshed’in One-Man Mossad: Reuven Shiloah, Father of Israeli Intelligence (Tek Adamlık Mossad: İsrail İstihbaratının Babası) adlı uzun makalesinde belirttiği gibi, Shiloah, İsrail’in ilk 10 yılı boyunca istihbarat servisinin yapılanmasında olduğu kadar, dış politikanın oluşumunda da büyük pay sahibiydi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)