Irak'ta merkezi yönetimle Kürtler arasındaki krizi aşmak ve bir iç savaşın önüne geçmek için girişimler başladı. Taraflar arasındaki arabuluculuk çabalarını Irak Meclis Başkanı ve Şii lider Sadr yürütüyor.
Irak'ta merkezi yönetimle Kürtler arasında siyasi bir kriz yaşanıyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak'ın güvenliğine "Kürt peşmergeleri dahil etmeme" konusunda geri adım atmayacağını ortaya koyarken, Kürtler ise, Maliki'yi koltuğundan indermek için çaba harcıyor.
Maliki ile Kürtler arasında yaşanan krizi önlemek için Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi ve Şii lider Mukteda es Sadr arabuluculuk için devrede. Şii lider Sadr, bu amaçla 3 aydır bulunduğu Lübnan'dan Irak'a döndü. Sadr, Kürt liderlerle görüşerek, soruna anayasaya uygun bir çözüm bulunmasını istedi.
Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi ise başkent Bağdat'taki siyasi gruplar ve Başbakan Nuri el Maliki ile görüştü. Ancak bu girişimlerden bir sonuç elde edilmesi kolay görünmüyor.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki, peşmergeleri "Kerkük, Diyala ve Selahaddin eyaletleri gibi anlaşmazlık konusu olan bölgelerin" güvenliğine dahil etmeyi reddetti.
Maliki Kürtlere, Irak ordusunun tek bir mevziden bile çekilmeyeceği mesajını iletti. Hükümet kaynaklarına göre, Kerkük'teki Araplarla Türkmenlerin desteğini elde eden Maliki, Kürtler'in bu kentteki nüfuzunu azaltmakta kararlı.
Kürt kaynaklar ise, Kuzey Irak'a giden Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Maliki'nin anayasal yollardan başbakanlıktan indirilmesi konusunda anlaştıklarını belirtti.
Kürtler, Şii partilerden başbakanlık için alternatif bir isim belirlemelerini de istedi. Talabani'nin Maliki'yi düşürmek için anayasal yetkilerini kullanabileceği belirtiliyor.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki, başbakanlıktan indirilmesi için mecliste yeterli sayı olmadığına işaret ediyor.
HABER 7
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder