23 Kasım 2011 Çarşamba

Türkmen Cephesi Süleymaniye Kol Sorumlusu Rizgar Karani: Süleymaniye’de 100 Türkmen aile yaşıyor

Vaktiyle Türkmenlere Süleymaniye’de 40, Kifri’de 13, Ranya’da ise 5 ev dağıttık

Rigzar Birtane olarak tanınan Rigzar Karani Hurşit, Irak Türkmen Cephesi Süleymaniye kolunun başkanlığını yapıyor. Gazetemize konuşan Hurşit, Saddam iktidarının devrilmesinden önceki dönemlerde şehirde çok sayıda göçmen Türkmen ailenin yaşadığını söyledi.
O günlerdeki faaliyetlerinin bugünden çok fazla olduğunu ifade eden ITC yetkilisi Hurşit, Süleymaniye il meclisinde Türkmenlerin de temsil edilmesini istedi. Hurşit : “Süleymaniye’de ve çevresinde çok sayıda Türkmen yaşıyor. Bunları mecliste temsil eden birisinin olması lazım” dedi.
Saray: Süleymaniye’de ne zamandan beri faaliyet gösteriyorsunuz?
R.Hurşit: Büromuz 1998’de faaliyete geçti. Faaliyetimiz eskiye nazaran azalsa da, bugün devam ediyor. Saddam iktidarının devrilmesinden önceki dönemlerde şehirde çok sayıda göçmen Türkmen aile yaşıyordu. Dolayısıyla burada farklı siyasi ve mesleki organizasyonlara sahiptik. Ancak Saddam iktidarı devrildikten sonra göçmenler kendi evlerine döndüler. Bunlar dönünce faaliyetlerimiz de azaldı. Siyasi bir karar gereği şehirde vatandaşlara dağıtılan ev ve dairelerin %5’lik payı Türkmenlere ayrılıyordu. Bu karardan yararlanarak Türkmenlere Süleymaniye’de 40, Kifri’de 13, Ranya’da ise 5 ev dağıttık.
Saray: Vaktiyle Süleymaniye’de Türkmen radyo yayını da vardı, şimdi de devam ediyor mu?
R.Hurşit: Evet şimdi de yayınımız devam ediyor. Yayınımız sabah saat 08:00’de başlayıp, gece saat 22:00 bitiyor.
Saray: Yönetiminiz size ne derece önem veriyor?
R.Hurşit: Dediğim gibi, Saddam iktidarının devrilmesinden önceki dönemlerde faaliyetlerimiz çok fazlaydı. Ancak Türkmen göçmenlerin kendi evlerine dönmelerinden sonra bu faaliyetler azaldı. Umarım faaliyetlerimiz eskisi gibi artar, siyasi ve mesleki organizasyonlarımız yeniden kurulur ve Türkmenevi tekrar açılır.
Saray: Peki burada herhangi bir sorunla karşılaşıyor musunuz?
R.Hurşit: Kesinlikle hayır. Fakat istiyoruz ki faaliyetlerimiz eskisi gibi devam etsin.
Saray: Buradaki partilerle ilişkileriniz nasıl?
R.Hurşit: Hepsiyle iyi ilişkiler içindeyiz. Birbirimizi ziyaret ediyoruz. Biz demokrasiye, birlik ve beraberliğe ve birlikte yaşamaya inanan bir partiyiz.
Saray: Kürdistan parlamentosu Süleymaniye Türkmenlerine kota verilmesini oybirliğiyle kabul etmedi. Ne diyorsunuz?
R.Hurşit: Bu yapılmış büyük bir haksızlıktır. Neden Türkmenler de Süleymaniye il meclisinde temsil edilmesinler? Zaten hem kentte hem de etrafında çok sayıda Türkmen aile yaşıyor. Bölgenin diğer milletleri gibi bunların da sıkıntı ve talepleri var. Örneğin Raparin ve Bakraco mahallelerinde birçok Türkmen yaşıyor.
Saray: Sayı olarak Süleymaniye’de kaç Türkmen aile yaşıyor?
R.Hurşit: Halen Süleymaniye’de 100 Türkmen aile yaşıyor. Bunun yanında Kifri, Çemçemal ve Ranya’da da birçok Türkmen ailemiz yaşıyor. Buralarda ayrıca büromuz da vardı.
(Kaynak: Erbil Gazetesi, 23.Kasım.2011)

Hiç yorum yok: