9 Mart 2013 Cumartesi

Ya Sam ya Saddam


İngiltere Parlamentosu, 28 Şubat günü aldığı kararla aldığı ani bir kararla Irak’ın işgalinden sonra idam edilen lideri Saddam Hüseyin’in Kuzey Irak’ta yaptığı ve 182 bin Iraklı Kürdün yaşamını yitirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Oybirliğiyle alınan bu karar İngiliz Parlamentosundaki iktidar ve muhalefetin soykırımın tanınması ve Uluslararası Mahkeme önüne götürülmesi konusunda yasal yollar bulmak için işbirliği yapacaklarını taahhüt ettikleri anlamına gelirken İngiltere hükümeti henüz Kürtlere soykırım kararını kabul etmedi. İngiltere hükümeti ise soykırım konusuna ancak Uluslararası mahkemelerin karar vereceği yolundaki görüşlerini koruyor. Bağımsız Dergisi'nden İrfan Taştemur'un iddiasına göre bu karar Başbakan Erdoğan'ın İmralı'yela başlattığı müzakere sürecine bir tepki.



PETROL LOBİSİ

Taştemur derginin dün çıkan sayısında soykırım kararını şöyle ele alıyor:

Huffington Post yazarı ve aynı zamanda bütün partilerden oluşan ve yeni oluşturulan İngiltere Parlamentosu Irak Kürdistanı Komisyonu’nun yöneticisi Garry Kent bile bu ani karar karşısında şaşkınlığını gizleyememiş. Bu kadarını hiç beklemiyormuş. Aralarında İngiliz Parlamenterlerden Kürt soykırımı imza kampanyasını başlatan Irak kökenli Nadem Zahawi’nin de bulunduğu ve Muhafazakar, Liberal Demokrat ve İşçi Partili milletvekillerinden oluşan bu Kürdistan komisyonunun masraflarini, agirlama giderlerini, davetlerini bir petrol şirketi olan Gulf Keystone Petroleum ile Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi ve Yönetimin İngiltere Temsilciliği karşılıyor. Irak Kürdistan’ının başkenti Erbil merkezli Rudaw medya grubunun da Parlamento temsilciliği görevini yürüten gazeteci Garry Kent’in maaşı da bu petrol şirketi tarafından ödeniyor. Garry Kent gelişmeleri şu sözlerle yorumluyor:

“Soykırımın Parlamento tarafından resmen tanınması, meseleyi baska bir platforma taşımıştır. Iktidar ve muhalefet, soykırımın tanınması konusunda yasal yollar bulmak için işbirligi yapacaklarını taahhüt etmişlerdir. Bu, henüz gerçekleşmemiş olmakla birlikte, benim ve diğerlerinin umduğundan da iyi bir sonuçtur. “

İngiltere Parlamentosu’ndaki Kürt lobisinin ardındaki Gulf Keystone Petroleum şirketinin Kuzey Irak ve Cezayir’de yatırımları var. Kuzey Irak’ta yatırımı İngilizler yapmış Kürtler (Barzani ailesi) bu firmadan hisseler satın almış. Londra Borsası’nda da işlem gören bu petrol şirketinin 1.37 Trilyon Dolar (100 dolar-varil hesabıyla) rezervi var ve mali analizlerinde geleceği parlak bir şirket olarak görülüyor. Şirketin Genel Merkezi ise vergi nedeniyle Bermuda olarak seçilmiş.

Kuzey Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi bölgesinde halihazırda 50'den fazla Batılı petrol şirketi yatırım yapmış ve altyapılarını kurmuş durumda.

PARLAMENTO KARARI BAĞLAYICI DEĞİL

Muhafazakar Parti milletvekili Irak kökenli ve büyük petrol şirketlerinin lobicisİ Parlamento Kürdistan Komitesi üyesi Nedim Zahavi, Kuzey Irak'ta 1988 yılında Kürtlere yapılan katliamların Parlamento Genel Kurulu'nda bir soykırım olarak kabul edilmesini görüşmek amacıyla geçtiğimiz Aralık ayında bir imza kampanyası başlatıyor. Bu imza kampanyasında 7 Mart 2013'e kadar 100 bin imza toplanması amaçlanıyor. Çünkü ancak 100 bin imza toplanırsa Parlamentoda Genel Kurul toplanması kararı alınabiliyor ve yine ancak bu genel kurul kararı İngiliz hükümeti açısından bağlayıcı olabiliyor.

7 Mart 2013'e kadar 100 bin imza toplanılamayacağını gören milletvekili Zahavi, 10 bin imzayı geçtikleri için sorunu tartışmak üzere Backbench Committee'e başvuruyor. Bu komisyon Kabine, Gölge Kabine, Bakanlık ve Müsteşarlık ünvanını ve görevlerini taşımayan geri plan milletvekillerinin temsilcilerinden oluşuyor. Bu komisyon Zahavi'nin Kürt soykırımı önerisinin geriplan (backbench) milletvekilleri arasında tartışılması önerisini kabul ediyor. Geriplan milletvekilleri de "Tabii ki İngiltere Parlamentosu ve hükümeti Kuzey Irak'ta Kürtlere yapılan katliamları soykırım statüsünde görüp görüşmelidir" diye oybirliğiyle karar alıyor.

Bu kararın ne İngiliz Parlamentosu ne de hükümeti açısından hiçbir bağlayıcılığı da yok. Kısaca İngiltere Parlamentosunun Genel Kurulu'nun "Kuzey Irak'ta Kürtlere soykırım yapıldı" diye bir kararı yok. İngiltere'nin resmi devlet görüşü de konunun Uluslararası Mahkemelerde karar bağlanması. Yine de bu karar İngiltere Parlamntosu'nun bir kanaatini oluşturması bakımından çok önemli olarak kabul ediliyor.

İNGİLTERE'NİN ÇELİŞKİLİ POLİTİKASI

İrfan Taştemur, İngiltere'nin kimyasal silahlar konusunda çelişkili politikasını ise şöyle anlattı:

Batılı devletler Saddam Hüseyin’in Iran'a karşı kimyasal silahlar kullanmasına göz yumdular. CIA Saddam'ın İran ile savaş sırasında devamlı olarak kimyasal silah kullandığını biliyordu. İngiltere dahil olmak üzere Batılı devletler 1988 Halepçe’de kimyasal silah kullanılmasına da, 182 bin Iraklı Kürdün katledilmesine deo zaman ses çıkartmadılar. Çünkü kullanılan kimyasal silahlar Saddam yönetimine Batılı şirketler tarafından sağlanmıştı.

1983 yılında ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Saddam'la uzun bir toplantı yapmış ve arkasından Saddam'a çok yoğun silah yardımı başlamış ve kimyasal silah stokları yığılmıştı..

İngiltere de ilk kez Hindistan’da 1. ve 2. Dünya Savaşlarında Bolşeviklere karşı,kimyasal silahlar kullandı.

İngiltere’nin 1920 yılında idaresi altındaki Irak'da da bugün hamisi göründüğü Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığı Amerikalı Kongre üyesi Henry B. Gonzales tarafından 1992 yılında ve ayrıca Geof Simon’ın "Iraq: From Sumer to Saddam" adlı kitabında da Iraklılar'a karşı kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Bu iddialara karşı çıkan araştırmacılardan bazıları da “Evet İngiltere 1. Dünya Savaşı’nın ardından Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullanmayı tartıştı ama kullanmadı” görüşünü dile getiriyor.

Buna rağmen İngiliz Askeri Nizamnamesinde “Savaş Kuralları ancak medeni ülkeler arasındaki savaşlar için geçerlidir” denilmesi de dikkat çekici. Bu nizamname 1914 yılında savaş kurallarının medeni olmayan ülke ve aşiretler için geçerli olmadığını açıkça ifade etmektedir.

Başbakan Winston Churchill de kimyasal silahların kullanımını savaş halinin kalıcı bir unsuru olduğu konusunda anlaşma var demiştir. Ve kimyasal silahların medeniyetsiz aşiretlere karşı kullanılmasından yana olduğunu açıkça ilan etmiştir. Hatta böylece, kimyasal silah kullanımıyla, savaşlarda insan kaybının minimuma indirileceğini iddia etmiştir.

Bu çerçevede İngiltere, 1. Dünya Savaşındaki 2. Gazze Muharebesinde Osmanlı ordusuna karşı da kimyasal gaz kullanmıştır.

Öte yandan İngilizler kimyasal silahların kullanılmaması anlaşmasını imzalamalarına rağmen deney ve üretiminin durdurulması anlaşmasını imzalamamışlardır.

Tarih boyunca İngilizlerin savaş suçları arasında Boer Halkına yaptığı tehcir ve katliamlar; İrlanda bağımsızlık savaşı sırasında işlediği savaş suçları; Irak isyanı sırasındaki savaş suçları; 2. Dünya Savaşı sırasında Dresden kentinin hava bombardımanı ile yerle bir edilmesi; 1 ve 2. Dünya savaşları sırasında kimyasal silahlar kullanması ve savaş esirlerine yapılan toplu katliamlar; 1970 Irlanda olayları sırasında sivil halka karşı işlediği suçlar sayılmaktadır. (Kenya, Hindistan, Malezya)

Güney Afrika Başpiskoposu ve Anti-Aparthaid liderlerinden Desmond Tutu, ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in savaş suçlusu olarak Uluslararası Savaş Suçluları mahkemesinde (ICC) da yargılanmaları gerektiğini belirtmiştir. Bunun yapılmaması halinde mahkemenin (ICC) Afrikalı, Asyalı, Ortadoğulu ve Batılı savaş suçlularına karşı farklı muamele yaptığı anlaşılacaktır ve bu da çifte standart demektir.

Odatv.com

Hiç yorum yok: