18 Mart 2013 Pazartesi

Akif Avcı "BAĞDAT’IN IŞIĞI"


M.Ö 9. Yüzyılda, Abbasi halifesi El-Mamun, Bağdat’a bilim meclisini oluşturdu. Her dinden, her ırkdan, her dili konuşan bilim adamları, bu meclislere katılırdı. Tartışılır, sonsuz özgür fikir ve düşüncenin üretildiği meclislerden. Orta çağın altın günlerine yüzyıllara ışık saçılıyordu.

Halife Mamun’un gözdesi, ünlü matematikçi, çağların bilim deryası El-Harezmi’ydi. Bağdat’ın ışığı 12.yüzyıla kadar çağına ve bugüne, modern bilimin temelleri İslam dünyasının bilim ışığından saçılmaya devam etti.

Harezmi, Yunan geometrisi ile Hindistan ondalık sayılarını birleştirerek, sembollerle düşünme biçimi olan “CEBİR”i icad etti.

X,Y gibi sembollerle ve sayıları kullanarak, örneğin bir topun ne kadar uzaklığa, hangi açı ve hızda gideceğini hesaplamak mümkün oldu. Harezmi İslam matematikçisi olarak “ALGORİTMA”yı kitaplarında yazdı. Matematik biliminin yapı taşlarını oluşturdu.

Orta çağ İslam dünyasında, bilim altın çağını yaşadı. Yunan, klasikleri, dünyanın neresinde bilim eseri varsa tercüme edildi. Bilimde araştırma sınırsızdı. Maddi destek halifelerden geliyordu. İslam bilim adamları. Dünya bilgisini öğreniyor, bilgileri sentezliyor yeni keşifler yapıyordu.

İbni Sina tıp alanında, Cezari mühendislikte, El Heysem optikte, El Tusi astronomide, El Zahravi cerrahide derin icatlarda dünya bilimine katkılar yaptılar.

İslam’ın ilk bilim kadını Meyrem al Ustrulabi, denizciler için ilk ustrulabı yapan insandır. Rayt kardeşlerden bin yıl önce Bağdat’ta ilk uçma denemesini yapan Abbas İbn-i Firnas’tır.

Dünya biliminin temelini atan İslam dünyasının bilim evinin kalbi Bağdat bugün ABD esareti altında ezilmektedir.

İslam dünyası bilimsel gelişmenin, refahın bugün neresindedir. Acaba şeytan bunun neresindedir.

Hıristiyanlık ve birçok dinin Vatikan benzeri, otoriter tek belirleyici kurumu vardır. İslamda ruhban kurumu yoktur. Her Arapça okuyan Kuran’ı anlar, anlayan herkes kendi kapasitesine göre anlam çıkartır. İslamı anlama ”bilim Çin’de de olsa git al” hadisinden, Takuyiddi’nin gözlemevini yıkan noktaya hangi anlayış yorumla geldi.

Şeytan bilimin, özgür düşüncenin neresine gizlendi ki, İslam’ın altın bilim çağından, İslam toplumlarının bilimi batı toplumundan öğrendiği konuma geldik.

Beyt-ül Hikme evinin topraklarında zulüm devam ediyor. Bağdat yanıyor gözyaşı akıyor.

İslam dünyası bölünüyor, gözyaşı durmuyor, petrol alevleri sarmış kaynıyor. Oyunu oynayan küresel sermaye değil aynı zamanda Harezmîlerin bilimini ortaçağdan batıya taşıyan bugünün küresel güçleri. Bilim yolunda durmadan devam ettiler. Bilim ve teknolojiye hâkim olanlar komutanlıkları yapıyorlar.

Bilimin ve Kuran’ın ışık saçan hazinelerini, İbni Sinalar ,Harizmiler, Heysemler gibi göreceğimiz günleri özlemle bekleyelim.

Pendik Son Söz

Hiç yorum yok: