12 Mart 2012 Pazartesi

Rober Koptaş: Kan Akıtılarak Kurulacak Yönetim, Cennet Bile Olsa İstemem


Agos Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, "Eğer gerçekten bir arada yaşamak istiyorsak, 82 anayasasını unutarak konuşmak lazım. Çünkü yeni bir Türkiye'yi inşa etmeye çalışıyoruz." dedi. Irak gerçekliği ile Türkiye gerçekliğinin çok farklı olduğuna dikkat çeken Koptaş, Irak Bölgesel Yönetimi'nin işgalin ve oluk oluk akan kanın sonrasında kurulduğunu, böyle bir yolla kurulacak yönetimin yeryüzünde bir cennet olsa bile böyle bir cenneti reddettiğini vurguladı. "Barış için Türklerin Kürtleri, Kürtlerin de Türkleri ikna etmesi gerekir." diye konuştu.



26. Abant Toplantısı, "Yeni Anayasa'nın Çerçevesi" konusuyla Abant Palas Oteli'nde devam ediyor. Müzakereler bölümünde söz alan Agos Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, içini acıttığı bir örnek verdi. II. Meşrutiyet'in Osmanlı'nın bir arada kalmasını sağlamak amacıyla önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Koptaş, şöyle devam etti: "İttihatçılar ve Taşnaklar sorunların çözümü için seçim ittifakı yaptı. Ancak İttihatçılar, vaat ettiklerini yerine getirmedi. Bunun üzerine Taşnaklar, sorunu uluslararası arenaya taşıdı. İttihatçılar sorunu çözemeyeceğini anlayınca Anadolu Ermenilerini ortadan kaldırdı. Bir arada yaşamak istiyorsak bu örneğin unutulmaması gerekiyor."

Bazı katılımcıların Irak Kürdistanı'nı hatırlatması üzerine ise Koptaş, "O bölgesel yönetimin hangi şartlarda kurulduğunu biliyoruz. İşgalin ve oluk oluk akan kanın sonrasında kuruldu. Dolayısıyla böyle bir yolla kurulacak yönetim yeryüzünde bir cennet olsa bile kendi adıma böyle bir cenneti reddediyorum. Eğer gerçekten bir arada yaşamak istiyorsak, 82 anayasasını unutarak konuşmak lazım. Çünkü yeni bir Türkiye'yi inşa etmeye çalışıyoruz. Bunu yapmamızın temel motivasyonu da barış içerisinde bir arada yaşamak olmalı. Barışı bir kez daha kaçırma, ıskalama şansımız yok. Çünkü aksi çocukların, gençlerin ölmesi demek." karşılığını verdi.

"BARIŞ İÇİN TÜRKLER KÜRTLERİ, KÜRTLERİN TÜRKLERİ İKNA ETMESİ LAZIM"

Kalıcı bir barış için Türklerin Kürtleri, Kürtlerin de Türkleri de ikna etmesi ve birbirlerine ikna olmaları gerektiğini belirten Koptaş, bunun da hazır formüller ve taviz verilmeyecek mantıkla mümkün olamayacağını ifade etti. "Konuşacaksak yerel yönetimlerin güçlenmesi ve bunun nasıl olacağını konuşalım." diyen Koptaş, şunları söyledi: "Bunu sadece anayasa ile çözmemiz mümkün değil. Kopuş hissi sadece Kürtlerde yok Türklerin de Kürtlerden bir kopuşu söz konusu. Biz bu ayrımı nasıl ortadan

kaldıracağız, bunun siyasi yollarını, metotlarını bulmak zorundayız. Masa üstüne ben bunu istiyorum, yoksa ben yokum demek olmaz. Siyaset oyunu böyle oynanmaz. Çünkü siyaset dertlerimize derman bulmak içindir. Onun için siz de taviz vermeyi kabul eder bir şekilde masaya oturmalısınız ki dövüş, kavga, ayrışma son bulsun."

IRAK GERÇEKLİĞİ İLE BİZİM GERÇEKLİĞİMİZ ÇOK FARKLI"

Konuşmasına yönelik eleştiriler konusunda yeniden açıklama yapan Koptaş, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesel yönetiminin doğallığı, meşruiyeti açsından hiçbir sorun olmadığını söyledi. Tarihselliğin farkında olduğunun altını çizen Koptaş, "Ama onu yaratan süreç Amerikan işgali ve iki Körfez savaşıdır. Oradaki idari durum elbette ki bir model olarak tartışılmalı. Ama asıl önemli olan oraya nasıl varacağımız. Sürecin kendisi önemli. Bu bakımda Irak gerçekliği ile bizim gerçekliğimiz çok farklı." şeklinde konuştu. CİHAN

HABER 50

Hiç yorum yok: