18 Mart 2012 Pazar

Ramazan Öztürk Halepçe'yi anlattı


Halepçe katliamının 24. yıl dönümünde katliamı fotoğraflarıyla dünyaya duyuran savaş muhabiri Ramazan Öztürk ve 23. dönem Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt 24 Tv ekranlarında canlı yayına katıldı.



HALEPÇE KATLİAMI: 16 Mart 1988'de Saddam Hüseyin'in Irak'ın Süleymaniye kentinde başlayıp daha sonra Halepçe'ye sıçrayan isyanı kimyasal silah kullanarak bastırdı. Baas partsinin lideri Saddam Hüseyin rejimine bağlı Irak ordusu sınıra yakın bölgede olan Halepçe'ye helikopter ve uçaklarla kimyasal bombalar ile saldırarak, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Halepçe'de halk katledildi. O gün 5 bin sivil katledildi. Katliamdan kaçan binlerce Kürt ise mülteci durumuna düştü.

5 bin sivilin öldüğü ve binlerce insanın sakat kaldığı katliamı anmak için Irak bölgesel yönetimi katliamın gerçekleştiği yere müze kurdu. Halepçe müzesinde katliamı'ı fotoğraflarıyla dünyaya duyuran Gazeteci Ramazan Öztürk'ün fotoğraf makineside sergileniyor.

Halepçe katliamı ve  200 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan, Saddam Hüseyin'in kuzeni ve rejiminin en önde gelen yetkililerinden 'Kimyasal Ali' lakaplı Ali Hasan el Mecid 25 Ocak 2010'da idam edildi.

Yıl 16 Mart 1988, kimyasal silahların kullanılarak binlerce kişinin katledildiği Halepçe katliamının üzerinden tam 24 yıl geçti. Halepçe katliamını çektiği fotoğraflarla dünyaya duyuran savaş muhabiri Ramazan Öztürk 24 tv ekranlarında Gökhan Gökçe'nin sorularını yanıtladı.

Halepçe katliamından ilk görüntüyü veren olarak o günü bize anlatır mısınız, neler yaşadınız?

Halepçe'de ben insanlığın bittiğini, tükendiğini gördüm. İnsanın insana kabul edilemeyecek şeyler yaptığına tanık oldum. Bütün canlılar ölmüştü. Düşünsenize 70 bin insanın yaşadığı bir şehirde kuşlar bile ötmüyordu. Halepçe'ye helikopterle giderken kuşbakışı gördüklerimiz sadece taş yığını ve cansız bir şehirden ibaretti.

Kimyasal Ali'nin yargılandığında tanık olarak davet edildiniz, mahkemede Kuran-ı Kerim'e el basarak yemin ettiniz. Nasıl bir histi, endişeli miydiniz?

İlginçtir ki 18 Mart 1988'de sabah sularında Halepçe'ye vardım. Kimyasal Ali'nin yargınlandığı davada da 18 Mart 2010 saat 11 sularıydı. Onlar sanık sandalyesinde ben tanık sandelyesindeydim. Çünkü o günde tanıktım, son günde tanıktım.

'24 YIL SESSİZ VE SAĞIR KALINDI'

Gazeteci Öztürk 24 yıldır Halepçe katliamı'a sesiz ve sağır kalınması durumuna şiyaketçi olduğunu belirterek: "Yıllar sonra ilk kez ulusal bir kanalda Hiroşima'dan sonra dünyanın en büyük katliamı bu kadar uzun bir süre konuşacağız. Halepçe katliamının her yıl dönümü geldiğinde 2-3 dakika ile anlatılamaz. Çünkü katliam anlatılmayacak kadar büyük" olduğunu ifade etti.

STAR

Hiç yorum yok: