Günlerimizin takibi, bilgilerimizin tazelenmesi, yenilerinin öğrenilmesi gibi özelliklerin taşıyıcıları takvimler önem taşır, anlam taşır.
Merkezi Ankara’da bulunan Türkmeneli İşbirliği Kültür Vakfı’nca hazırlatılıp, duvarlarımızdaki yerini alan “Türkmeneli Bilgi Takvimi”nin 2011 ve 2012 nci yıllarına ait olan duvar takvimlerinden çok yararlandım, yararlanmaya devam ediyorum. 2012 yılı takviminin hazırlanmasında, nacizane tuzum-biberim oldu. Hizmetlerim helal olsun.
Türkmeneliyle ilgili değişik bilgiler yer alıyor yaprakların (gün) arkalarında. Önce bir teşekkür var ilk iç yapraklarından birinde. Şöyle deniyor: Irak tarihinde ilk kez hazırlanan 2011 ve 2012 yılları Türkmeneli Bilgi Takviminin yapımında emeği geçen Dr. Mustafa Ziya, Dr. Şemsettin Küzeci, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Mahir Nakip ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimizi sunarım. (Fatih Türkcan, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı).
2012 yılı takvimi için İmtiyaz sahibi: Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı adına Fatih Türkcan, Dr. Mustafa Ziya. Hazırlayan: Dr.Şemsettin Küzeci, Yayın Danışmanı: Prof. Dr. Mahir Nakip, Editör: Prof. Dr. İsa Kayacan. Grafik, tasarımı, mizanpaj: Ummu Kurt, Baskı: Fuzuli Basım ve Yayın - Kerkük.
Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, hükümetler dışı sivil bir toplum örgütü (NGO) olarak 12 Haziran 1996’da Ankara’da kurulmuştur. Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi; Türkmeneli Vakfının yan kuruluşlarından biri olan Türkmeneli Kültür Merkezi 2001 yılının Kasım ayında Ankara’da kuruldu. Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezinin yazışma adresi: Mithatpaşa cad. No:46 Kızılay- Ankara. Tlf: +90.312-4334373 e-mail: bilgi@ kulturmerkezi.info , Dört ayrı dörtlükten meydana gelen Türkmeneli Marşı, takvim yapraklarının ilk sayfalarından birinin ardında yeralıyor.
Bu marşın ilk dörtlüğü:
Biz Türkmeniz, Türkmencedir dilimiz,
Mendeli’den Telâfer’e elimiz,
Müslüman’ız yüce Tanrı belimiz,
Türkmeneli, Türkmenli Yurdumuz,
Takvimin yapraklarının ilk yüzünde Şehirlerle ilgili bilgiler, Türkmeneli gazeteleriyle ilgili bilgiler ay’ın tamamı- gün, günün adı, atasözleri deyimler, hoyratlar, Takvim yapraklarının arkasında, Irak’ta ilk Türkler, Irakta Türkmen yerleşimi, Takvimlerle bilgiler, Türkiye’den ve Türkmenlerden pek çok şair, yazar, bilim adamının biyografileri, eserlerinden örnekler var. Bunlardan; Dr. Mustafa Cevad, Dr.Abdulhalik Bayatlı, Emine Işınsu, Ahmet Ortakçıoğlu, Yunus Hatta, Adnan Sarıkahya, İzzettin Abdi Bayatlı, Yaşar Cengiz, Kerkük Sevdalısı İsa Kayacan. 26 Ekim 2012 gün- takvim yaprağının arkasında, “Kerkük Sevdalısı İsa Kayacan” başlığıyla, İsa Kayacan’ın kısa biyografisi, fotoğrafı yer alıyor.
Türkmeneli Bilgi Takvimiyle, Türkmenler, Türkmeneli Dünyası, bütünleştirilmiş. Tebriklerimi sunuyorum.
TAKVİMİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ:
http://www.bizturkmeniz.com/publications/2012TURKMENELITAKVIM.pdf
KERKÜK GAZETESİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder