Diyarbakır'da Kürt Ulusal Dil Konferansı'na ilk kez gerçekleştirilen ve Suriye, İran, Irak, Avrupa, Kafkasya ve Kanada'da yaşayan yaklaşık 200 Kürt dil bilimci ve dil uzmanı katıIdı.
Diyarbakır'da, ilk kez gerçekleştirilen ve Suriye, İran, Irak, Avrupa, Kafkasya ve Kanada'da yaşayan yaklaşık 200 Kürt dil bilimci ve dil uzmanının katıIdığı, Kürt Ulusal Dil Konferansı, Kürtlerin ulusal marşı olarak bilenen 'Ey Rakip' in okunması ile başladı. Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, "Eğer dil kaybolursa diğer birlikteliği sağlayan konularda büyük sıkıntılar yaşanır. Bugün Kürt dili ile eğitim yapmak istiyoruz. Kürt dilinin eğitim ve siyaset dili olmasını ve resmi olmasını istiyoruz. Yaşamın her alanında dilimizi kullanmak istiyoruz" dedi.
Diyarbakır'da, DTK, Kürt Enstitüsü ve Kürdi-Der'in 4 aylık bir çalışması ile ilk kez Kürt Ulusal Dil Konferansı gerçekleştirildi. Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Mardin Bağımsız Milletvekili DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Bdp milletvekilleri ile Suriye, İran, Irak, Kafkasya, Avrupa ve Kanada'da yaşayan 200'ün üzerinde Kürt dilbilimci ve dil uzmanı katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için 1 dakikaylık saygı duruşundan sonra Kürtlerin ulusal marş kabul ettiği 'Ey Rakip' okundu. Cihazdan okunan marşa bazı katılımcılar eşlik ederken, bazılarınında eşlik etmeyip, sadece dinlediği görüldü.
Konferansın açılış konuşmasını Kürtçe yapan Ahmet Türk, bugün 4 parça Kürdistan'daki (Türkiye, İran,Irak, Suriye) konukların dil konferansı için bir araya geldiğini belirterek, bu konferansın Kürtler arasında birlikteliğin sağlanması içinde önemli olduğunu söyledi. Dil, kimlik, kültür ve siyasetin hepsinin bir biriyle bağlantılı olduğunu söyleyen Türk, "Eğer dil kaybolursa diğer birlikteliği sağlayan konularda büyük sıkıntılar yaşanır. Bugün Kürt dili ile eğitim yapmak istiyoruz. Kürt dilinin eğitim ve siyaset dili olmasını ve resmi olmasını istiyoruz. Yaşamın her alanında dilimizi kullanmak istiyoruz. Yıllardır Kürt dili üzerinde devletlerin zulüm ve baskısı vardı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürt dilinin medeniyet dili olmadığını ve bu dilde eğitim olmayacağını söylüyor. Kürt dili yüzyıllardır medeniyet ve eğitim dilidir. Bugün Kürt dili ile ilgili çok sayıda çalışmalar yapılıyor ve dahada genişleyerek yapılması gerektiğini söylüyoruz" dedi.
Kürtlerin 30 yıldır özgürlük ve onurlu bir yaşam için mücadele verdiğini söyleyen Türk, bu dönemin Kürtlerin dönemi olduğunu söyledi. Dört parça Kürdistan arasında birlikteliğin sağlanması gerektiğini söyleyen Türk, "Zafer ittifak ile olur. Dil ve siyasette ittifak çok önemlidir. Bu konuda çalışmalar yapmak zorundayız. Bugün sadece dil değil, siyaset anlamındada Kürtler için çok önemli bir gündür" dedi.
Türk'ün konuşmasından sonra İran, Suriye ve Irak'tan gelen dil bilimcilerde birer açılış konuşması yaptı. Suriye'den gelen İzzettin Abdullah, Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı ile birlikte kendilerininde Suriye'de Kürt dili okulları açtıklarını ve 6 yaşından 60 yaşına kadar insanların daha önce yasaklanan Kürtçe eğitim gördğünü belirterek, bunu bir müjde olarak konuklara ilettiğini söyledi.
Diyarbakır'da 3 gün sürecek olan konferansta, Kürt dili ile ilgili sorunlar ele alınarak, ortak bir dil ve ortak bir alfabede uzlaşma sağlanması için tartışmalar yürütülecek.
HABERLER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder