Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, sürekli terörle gündeme gelen Bestler-Dereler bölgesinden geçecek ve Irak'ı İran'a Şırnak üzerinden bağlayacak yeni bir yol yapmak için proje hazırladıklarını açıkladı.
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, evinin kapılarını ntvmsnbc’ye açtı. İki yıldan beri kentte görev yapan ve tempolu bir çalışma yürüten Vali Özkan, mesai kavramını neredeyse unutmuş. Gece geç saatlere kadar çalışan Özkan'a en büyük desteği eşi Ruhan, oğlu Bahattin ve kızı Refhan veriyor.
Şırnak'ın terörle anılmasından rahatsız olan Vali Özkan, aynı rahatsızlığı kent sakinlerinin de duyduğunu belirtti. Bu durumun kenti olumsuz etkilendiğini savunan Özkan, “Tek arzum, herkesin işinin, aşının olması” dedi.
Uludere’de 34 kişinin öldüğü soruşturma konusundaki soruları da yanıtlayan vali Özkan, soruşturma sonucunda vicdanları tatmin edecek bir kararın çıkacağına inandığını ifade etti. Özkan, bu konuda şöyle dedi:
Haberin devamı ↓
reklam
“Vicdanları tatmin edecek bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Çünkü hukuk sisteminin çok sağlıklı bir şekilde işlediğine yönelik inancım tam. Yani özellikle Türkiye'nin son zamanlarda evrensel hukuk kurumlarının hepsini yerleştirme yönünde parlamentonun göstermiş olduğu irade, bunun yasal ve anayasal evrensel normlarla uyumlu bir sistemin kurulması... Hem de bunu uygulayan kamu birimlerinin tavrı bunu göstermektedir. Nitekim bu olayla ilgili de olayın ilk gününden itibaren sadece adliye makamları değil, bizatihi ilgili kurumların başındaki kişiler de ilk refleks olarak, hem idari hem adli yönde soruşturma açılmasını istemişlerdir. Bu yönden olayın netleşmesi, varsa insanların kafalarında soru işaretlerinin giderilmesi, şu veya bu şekilde koridorda, sokakta, basında yayında söylenen bir iddia varsa, o iddiaların net bir şekilde vatandaşın da anlayacağı şekilde vuzuha kavuşturulması yönünde bir iradenin olduğundan kanaatim tam.”
TERÖRLE MÜCADELEDE ZARAR GÖRENLERE 207 MİLYON DESTEK
Vali Vahdettin Özkan, 1990’lı yıllarda terörle mücadele sırası zarar gören ailelere, 207 milyon lira ödendiğini açıkladı. 5233 sayılı yasa kapsamında Şırnak sınırları içerisinde 30 bin dosya açıldığını belirten vali Özkan, “Ben göreve başladığımda 30 bin dosya vardı. Son iki yıl içinde yaklaşık 20 bin dosyayı çözdük. Terörden dolayı zarara uğramış vatandaşlarımızın mağduriyetini giderdik. Bu da vatandaşta hem ulusal hukuk yollarının, hem de devletin zararı giderme yönündeki misyonunu ifa etmek suretiyle hukuk kurallarına yönelik inancı gayet pekiştirmiştir. Diğer dosyaları da en kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
BESTLER-DERELERE KARAYOLU GELİYOR
Şırnak Valiliği, Irak’ı Şırnak üzerinden İran’a bağlayacak bir karayolu yapılması konusunda proje hazırladı. Yolun tamamlanması, aynı zamanda Şırnak’ın Van’a bağlanması anlamına da geliyor. Yeni yol, son yıllarda terör olaylarının sıkça yaşandığı Bestler-Dereler bölgesinden geçecek. Şırnak, Van, Hakkari üçgenini oluşturan ve bugüne kadar ulaşımın helikopterle sağlandığı söz konusu bölgedeki yolun açılması kentte 20 fabrika yapılmasına eşdeğer görülüyor. Vali Özkan, yol konusunda şunları söyledi:
“Şırnaklılara sorduğunuz zaman ‘Van-Şırnak koridorunun oluşturulması bizim için 20 fabrikadan daha önemli’ diyorlar. Dolayısıyla Şırnak-Van yolunun yapılması anlamlıdır. Çalışmayı projelendirdik. Proje ihalesini yaptık. Bir iki yıl içinde de tamamlamayı planlıyoruz. Bunun gerçekleşmesi sadece Şırnak-Van değil, aynı zamanda Irak-İran bağlantısı demek. Şu anda Irak ile İran arasındaki mesafe 500 kilometre civarında. Bu yol mesafeyi 220 kilometreye indirecek. Yani hem ekonomik, hem stratejik, hem maden ocaklarına ulaşım, hem de köylerin geri dönüşü yönünde çok büyük bir avantaj sağlayacak. Uluslararası ticareti arttıracaktır. Bu bizim için özellikle Bestler-Dereler dediğimiz aşağı-yukarı 70 kilometrelik çapı olan ve belki de Türkiye'de en geniş hacimde, en geniş alanda yolu olmayan bir alana yol yapılması demek.”
TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK
Birçok alanda yatırım yaptıklarını vurgulayan Vali Özkan, Türkiye'de ilk kez uyguladıkları "Kamu mali yönetim kontrol sistemi"ni de anlattı.Projenin hayata geçirilmesi için 50 kişiyi eğittiklerini belirten Vali Özkan, şöyle dedi:,
“Bu proje bütün kamu kuruluşlarını ve hizmetlerini kapsıyor. İhtiyaç hissettiğimiz bir proje. Bir işletme sorununu ortadan kaldıracak. Bu proje ile gelen paraların rasyonel kullanılıp kullanılmadığına bakacağız. Nerede paraya ihtiyaç varsa parayı oraya aktaracağız. 4-5 aylık bir proje. Bunun uygulamaya geçirilmesiyle artık her kişi, her servis, dönem içinde ne kadar parayla, nasıl bir iş yaptı, performansı neydi, net bir şekilde bizim tarafımızdan izlenebilir olacaktır. Biz ne işi yapıyoruz ? Yani biz iş mi yapıyoruz kamu olarak, yoksa meşguliyet tuzağı içinde miyiz? Bunlar bu sistem sayesinde cevap bulacak. Yaptığımız iş sokaktaki vatandaşa yansıyor mu? Bizim risklerimiz nedir, her bir riskin derecesi, sokru nedir? Bu riskler bizi ne kadar etkileyebiliyor? Bütün bunları ölçebilecek bir sistem kurduk.”
SINIR KÖYLERİNE MODERN ÖĞRETMEN LOJMANI
Vali Vahdettin Özkan, eğitim alanında başarılı olmak için, eğitimcilerin koşullarının düzeltilmesi gerektiğini savundu. Şırnak’a bağlı köylerin çok büyük olduğunu ve atamaları yapılan öğretmenlerin özellikle uzak köylerde ciddi sorunlar yaşadığını anlatan vali Özkan, en büyük sorunun da barınma olduğunu dile getirdi. Milli Piyango Genel Müdürlüğü ile ortak bir proje hazırladıklarını anlatan Özkan, “Bakıldığı zaman Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamış, öğrencilerin okullaşma oranları iyi, köylere 20-30 öğretmen geliyor, bunların içinde 7-8 tanesi bayan. Ama konut yok. Köyde kiralayabileceği bir yer de yok. Ne oluyor, öğretmen köyde konut bulamadığı için ayrılmak zorunda kalıyor. Ya da birisi muhtarın evinde kalmak istiyor, diğeri çok uzak merkezlere gidip gelmek zorunda kalıyor, kışın gidemiyor. Bir araştırma yaptık. Bu sorunları nasıl çözebiliriz dedik. Eğitimi sürdürebilir kılmak, eğitim kalitesini uzun vadeli arttırmak ve bir öğretmenin öğrenciyi birinci sınıftan alıp, beşinci sınıfa kadar getirebilmesinin yolunu aradık. Bunun da ancak barınma sıkıntısını gidermekle olabileceğini gördük. Bütçe dışındaki arayışlarımız sonucu Milli Piyango Genel Müdürlüğü’nün reklam giderleri için ayırdığı bir meblağı, ortak bir projeyle lojman yapımı için kullanma şansı yakaladık. Milli Piyango Genel Müdürlüğü yönetim kurulu ve Maliye Bakanımızın desteğiyle Türkiye'de bir ilk olarak bu öğretmenlerimizin sürekli kalabileceği lojmanların yapımı için start verdik. 42 noktada 364 lojman yapımına başladık. Bu lojmanlar apart türü olacak ve her türlü malzemesi de alınacak. Yani buraya tayini çıkan bir öğretmen lojman kaygısı yaşamadan, valiziyle gelip görev yapacağı köye yerleşebilecek. Bu öğretmenlerimizin isteyerek ve daha şevkle çalışması için motivasyon sağlayacaktır” diye konuştu.
KIZ ÇOCUKLARI İLKOKULDAN SONRA DEVAM ETTİRİLMİYOR
Vali Özkan, bu çalışmaları yaparken, en büyük desteği doktor eşi Ruhan hanımdan alıyor. Aslen Kütahyalı olan bayan Özkan, daha çok sosyal projelerde eşine destek veriyor.
Kentte kaldığı süre içerisinde en çok Şırnaklı annelerden etkilendiğini söyleyen Ruhan Özkan, şunları söyledi:
“Şırnak'a alışmak bizim için zor olmadı. Çünkü uzun yıllardır bu bölgede hizmet verdik. Bundan dolayı çok mutluyum. Mümkün olduğunca köyleri gezdim. Hemen hemen hepsini dolaştım. O sene ortalama 8 bin kişinin okulla buluşmasını sağladık. Daha önce hiç okula gitmemiş kızlarımızın ve annelerimizin okuma-yazma kurslarına girişlerini sağladık. Bu çok verimli bir çalışmaydı. Çok yoğundu, yorucuydu, ama sonuçları çok güzel oldu. Özellikle anneler. Buradaki annelerin yürekleri çok büyük. Siz onlara bir adım attığınız zaman onlar on adımla size karşılık veriyorlar. Genç, yeni gelen neslin okuma arzusu çok fazla. Ama geleneksel yerleşmiş bir durum söz konusu. Kız çocukları ilkokuldan sonra devam ettirilmiyor. Genç yaşta evlilikler var burada. Ama çocuklar bunu istemiyorlar. Bizden en büyük istekleri oydu. Çocuklar okullarına devam etmek istiyorlar. Biz bunu sağlayabilmek için çok uğraşıyoruz. Arkalarındayız. Annelerin de artık bu konuda düşünceleri değişmeye başladı. Çünkü birebir onlarla konuşup bunun önemini anlattığınız zaman fark ediyorlar. O kısır döngüden çocuklarının çıkmasını kendileri de çok istiyorlar. Bizleri karşılarında görmekten de çok mutlu oldular. Çünkü uzun yıllardır bu şekilde karşılaşmalar, bir araya gelmeler maalesef olmamış. Bunun açlığını hissediyorsunuz oraya gittiğiniz zaman ve hemen sizi sahipleniyorlar.”
NTVMSNBC
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder