3 Mart 2012 Cumartesi

Iraklılar’ın parası Türkiye’de ‘altın’ hesaplarına akacak


Irak bankaları mevduatlarını ‘altın hesaplarında’ değerlendirecek

Irak bankaları müşterilerinden topladıkları mevduatları Türk bankalarının gözde yatırım aracı ‘altın hesaplarında’ değerlendirecek. Türk bankacılarla görüşen Iraklılar’ın 500 ile 1 milyar lira arasında yatırım yapması bekleniyor.



AB ekonomisindeki kırılganlık, Arap Baharı, İran ile ABD arasındaki politik gerilim gibi nedenlerle iki ayda 1566 dolardan 1782 dolara fırlayan altın, yılbaşından bu yana yatırımcılarına yüzde 14 getiri sağladı. İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani’nin, “Petrolün parasını bundan sonra altınla tahsil edeceğiz” açıklamasıyla daha da yükselmesi beklenen altın, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi durumunda. Bu potansiyeli 3 yıl önce fark eden Türk bankaları ‘altın bankacılığı’ aracılığıyla şu ana kadar 14.5 milyar liralık (8.2 milyar dolar) mevduat topladı. Türk bankaları son derece hızlı bir şekilde büyüyen ve kısa zamanda önemli miktara ulaşan ‘altın bankacılığı’ uygulamasını şimdi de yurtdışına ihraç etmeye hazırlanıyor.

Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu için Türkiye’ye gelen Iraklı bankacılar ‘altın bankacılığı’ uygulamasını ülkelerine de taşımak için Türk meslektaşlarıyla özel bir görüşme yaptı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, görüşmeyi doğrularken iki ülke bankaları arasında bu konuda ciddi bir işbirliği olabileceğinin sinyallerini verdi. Aral, “Altını fiziki olarak saklamanın ciddi sorunlar doğurduğu ortamlarda yatırımcıların paralarını güvenli bir şekilde saklayabilmelerine olanak sağlayan ‘altın bankacılığı’ Arap bankacıların ilgisini çekiyor. Altın bankacılığı, altın mevduatı ve altına dayalı diğer ürünlerde Türk bankalarıyla Arap bankaları arasında ciddi bir işbirliği imkânı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sistem nasıl işleyecek?

Türk ve Arap bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre sistem şöyle işleyecek: “Elinde parası olan ve bunu altın hesaplarında değerlendirmek isteyen Arap yatırımcılar ya kendi ülkelerindeki Türk bankalarından ‘altın hesabı’ açtıracak veya Irak bankalarının Türkiye’den satın alacağı ‘altın fonu’ veya benzeri ürünlere yatırım yapabilecek.”

Bu konuda BDDK ve SPK mevzuatı açısından herhangi bir sorun olmadığını ifade eden adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı, “ Bizim öngörümüze göre eğer bahsettiğimiz süreç başlarsa 500 ile 700 milyon liralık bir kaynak girişi sağlanabilir. Kısa vadede bu rakam 1 milyar liraya kadar ulaşır” yorumunu yaptı.

İran’ın petrolü ‘altın’ olacak

İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani, Tahran yönetiminin petrol kaynakları karşılığında ithalatçı ülkelerin ulusal parasını ve altın almaya hazır olduğunu duyurdu. Bahmani, yabancı ülkelerle ticarette İran’ın kendisini dolarla sınırlamayacağını ve herhangi bir devletin kendi parasını kullanmakta serbest olduğunu belirtti.

Rusya’nın Itar-Tass haber ajansının aktardığına göre, İran’ın petrol karşılığı altın ödemesini de tereddüt etmeden kabul edeceği açıklandı. ABD’nin ülkeye karşı yaptırımları gittikçe sertleşmiş, İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası faaliyetlerinin engellenmesine çalışılmıştı. Washington, yaptırımların İran ile çalışan ve ABD doları kullanan uluslararası bankalara karşı da uygulanacağı uyarısı yapmıştı. Sonuç olarak, İran petrolü satın alan ülkeler ödeme konusunda sıkıntı ile karşı karşıya kaldı.

İlk anlaşma Hindistan’la

Daha önce Hindistan ve İran’ın, bir yıl süren müzakerelerin sonunda petrol-altın değişimi programını kabul ettiği bildirilmişti. Uzmanlar, son yaptırımlarla ekonomisi zarar görmesi beklenen Tahran yönetiminin altın rezervlerini artırmak için mükemmel bir fırsat olduğunu belirtiyor. Petrol satın almak için altın kullanımının muhtemelen değerli metal için olumlu etkileri olacağı, özellikle anlaşmaya Çin’in de eklenmesi durumunda bu etkinin artacağı da kaydediliyor. Hindistan, Suudi Arabistan’dan sonra ikinci en büyük tedarikçi olan İran’dan, 184 milyonluk yıllık ihtiyacının yüzde 16’sını karşılıyor.

VATAN

Hiç yorum yok: