Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK)’nun aylık strateji dergisi ANALİST’in, Şubat 2012 sayısında Türkiye’den ve dünyadan uzmanlar Irak’ın geleceğiyle ilgili öngörüde bulunuyor. Bu ay dergini kapak konusu kapsamında, USAK Amerika Araştırmaları Merkezi Uzmanı Mehmet Yeğin ve USAK Sosyal Araştırmalar Masası Uzmanı Dilek Karal“Irak İşgali Sona Erdi Kaybeden Belli, Peki Kazanan Kim?” sorusunu detaylı analizleriyle cevaplıyor.Derginin “Uzman Görüşleri” isimli başlık altında ise, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tür, Russia in Global Affairs Dergisi Genel Yayın Yönetmeni FyodorLukyanov, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Ayhan ve Royal United Services InstituteforDefense& Security Studies (RUSI) Araştırma Direktörü Prof. Dr. MalcolmChalmers, “Irak’ın geleceği ne olacak?” sorusunu cevap arıyor.
Doç. Dr. Özlem Tür, ABD’nin 11 Eylül sonrasında “haydut devletler” olarak adlandırdığı devletlerin rejimlerini değiştirerek Ortadoğu’ya demokrasi getirme projesine Irak’tan başladığını fakat Saddam Hüseyin’in ve Baas Partisi’nin yönetimini sonlandırmakla beraber amaçlananın tersine gelişmelere sebep olduğunu belirtiyor. Arap olmayan bölge ülkelerinin rolünü arttırmasına ve devlet-dışı aktörlerin (Hamas, Hizbullah) güçlenmesine sebep olduğunu bununla beraber Irak’ın toprak bütünlüğünü korumasınıngüçleştiği tespitinde bulunuyor.
FyodorLuyanov ise İran’ın dengeleyicisi ve bir numaralı düşmanı Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasının İran’ın bölgedeki konumunu arttırdığını belirtiyor.Ayrıca Amerika’nın 8 yılı aşan işgalinin ve ulus inşasının Irak’ı bölgenin bir numaralı Amerika karşıtı ülkesi de olan İran’ın kontrolünde bir devlete dönüştürdüğünü vurguluyor.
Doç. Dr. Veysel Ayhan, “Irak, ABD açısından ikinci Vietnam oldu” diyor. Hem bölgesel hem de küresel düzeyde en önemli aktör konumunda olan ABD’nin, işgalin ardından etki ve kapasitesi sınırlanmış bir ülke olarak algılanmaya başladığını vurgulayan Doç. Dr. Ayhan, Amerikan kökenli petrol şirketlerinin Irak yönetimiyle herhangi bir imtiyaz anlaşması imzalayamamasından ve ABD’nin baskısına rağmen Irak yönetiminin bir petrol yasası çıkarmamasından ABD’nin Irakta hedeflediği ekonomi politik hedefleri gerçekleştiremediği tespitinde bulunuyor.
Prof. Dr. Malcolm Chalmers, Irakoperasyonunun ABD’nin uzunca bir süreden önce giriştiği son askeri operasyon olduğunu belirtiyor. Bunun arkasında iki önemli itici güç olduğunu belirten Prof. Chalmers, ilk olarak yaşanan devasa ekonomik krizle paralel olarak Amerika’nın finansal kaynaklarının tükendiğini, ikinci olarak ise bu operasyonun başta düşünüldüğünden çok daha zor olduğunun tecrübe edildiğini vurguluyor.
USAK GÜNDEM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder