7 Ocak 2012 tarihinde Ankara Hilton Oteli’nde “IV. Irak Sağlık İstişare Toplantısı’’ düzenlendi. Toplantıya T.C. Cumhurbaşkanı başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Irak Büyükelçisi Müsteşarı Sudad K. Ali, Türkiye ve Iraktan sağlıkçı ve bilim adamları katıldı. Toplantıya Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve Şehit Op. Dr. Yıldırım Abbas Demirci ve tüm şehitlerin anılarına 1 dakikalık Saygı duruşuyla başladı. Divan başkanlığına Prof. Dr. Mahir NAKİP yardımcılığına Prof. Dr. Şahin NAKİP ve Dr. Enise AVCI seçildi. ITC Türkiye Temsilcisi Dr.Hicran Kazancı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan ve Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Ziya,’da davetliler arasında idiler.
Açılış konuşmasını yapan Op. Dr. Aydın BEYATLI, Irak’taki sağlık sorunları, sağlık alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri ve olası çözümler konusunda geniş bir özet sundu. Daha sonra Irak’taki sağlık sistem sıkıntılarının başında gelen sağlık idaresi ve hastane yönetimi konusunda Prof. Dr. Mahir NAKİP kapsamlı bir sunum yaptı. Kısa süre önce Türkmeneliyi ziyaret eden Prof. Dr. Hişam DEMİRKÖPRÜLÜ bölgedeki sağlık gözlemlerini anlattı daha sonra Irak’ta İlaç kalite kontrolü ve eczacılık sektöründeki sıkıntıları ise toplantımıza Kerkük’ten katılan Eczacı Niyazi BAHATTİN tarafından anlatıldı.
Toplantıda söz alan Dr. Kürşat ÇAVUŞOĞLU; “ Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır. Sağlıklı bir hayat her insan için en temel haklardan biridir. Biliyoruz ki, insanların hayat kalitesini artırmak, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığı ile doğrudan ilgilidir. Onun için de öncelikle sağlık hizmetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi gereklidir.
Dr. Adnan Kerküklü; “Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonlar önem kazanmakta, hastanede yatış sürelerinin uzamasına ve maliyet artışına neden olmaktadır. Hastanelerde Enfeksiyon Kontrol Komitelerinin kurulması elzemdir. Bu komiteler hastanedeki yatış süresinin kısaltılması, Salgınların önlenmesi ve ölümlerin azaltılması amacına ulaşmayı hedefler.”
Sağlık alanında yeniden yapılanma çalışmalarına hız verilmelidir. Irak genelinde hamile anne ve bebek ölüm oranları, dünya ortalamalarının çok üzerinde. Bu durumda ana ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi alanındaki çabaların artırması gereği çok açıktır. Çocuklar geleceğin teminatıdır. Çocuğuna değer veren uluslar ölmez. Çocuk bugünün yarını, yarının umududur.”
Toplantıda, Irak’ta sağlık sektöründe yeniden yapılandırılması ve Türkmenlerin sağlık sektöründe etkin olması için uygulanacak strateji katılımcılar tarafından sunulan bazı öneriler ve alınan kararlar;
Türkiye ’de sağlık alanında faaliyet gösteren Türkmen dernek ve kuruluşlarını tek çatı altında toplamak, Türkmeneli’de çalışmalarını sürdüren Irak Türkmen doktorları birliği ile koordinasyon içinde çalışmak.
Son yıllarda Türkmeneliden Türkiye’ye gelerek tedavi olmak isteyen hastaların sayısında artış görülmüş, buna mukabil Türkiye’de hasta ticareti başlamış ve pek çok hasta mağdur olmuştur. Türkiye’deki bazı etkin ve önemli hastanelerle anlaşmalar yapmak, hastaları bu hastanelere yönlendirmek,
Sağlık bakanlığında Türkmen işlerinden sorumlu Müsteşarlığın ihdas edilmesi, bu konuda Irak Parlemantosu, Hükümet kabini ve Sağlık bakanlığı nezdinde var olan girişimleri sürdürmek.
‘’Hastaları yerinde tedavi etme’’ projesi çerçevesinde Türkmeneli bölgelerinde Özel Hastane ve Dal Merkezlerini kurmak,
Türkmenlerin Irak Sağlık sektöründe daha etkin olması amacıyla ‘’IRAK SAĞLIK BİLİM VE TEKNOLOJİ VAKFI’’nı kurma çalışmalarına hız vermek,
Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Türkmeneli’ye sağlık yardımı konusunda girişimlerde bulunmak,
Genel Sağlık Sigortası sisteminin aktif hale getirilmeli, sağlık hizmetlerinde aile hekimliği uygulanmalı, sağlıkta bilgisayar sistemine geçilmeli, çağdaş teknolojiden en iyi biçimde yararlanmalı, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli, sağlık sektörüne yeterince bütçe ayrılmalı.
IV. Irak Sağlık İstişare Toplantısı Basın Bildirisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder