Türkmeneli Televizyonu, dünyanın en saygın fakültelerinden olan Bağdat Üniversitesi iletişim fakültesi tarafından belgelendi.
Bağdat Üniversitesi, Enformasyon Fakültesi’nden bir öğrenci mastır Tezi için ülkede uydu üzerinden yayın yapan dört Televizyon kanalı üzerinde bir tez hazırladı. Yüksek Lisans öğrencisi Leyla Ali Cuma'nın ''Kerkük sorununa medya çözümü'' başlığı altındaki tezinde Kerkük’te en büyük Televizyon ve uydu kanalı olan Türkmeneli Televizyonu tarafından sunulan ve diğer kanallara göre ayrıcalığı bulunan siyasi programları esas aldı.
''Irak'ın Aydınlık Yüzü'' yüksek lisan öğrencilerin gözdesi haline geldi.
Türkmeneli Televizyonu, dünyanın en saygın fakültelerinden olan Bağdat Üniversitesi iletişim fakültesi tarafından belgelendi.
Türkmeneli Televizyonu başarılarıyla bir kez daha gündemde. Bağdat Üniversitesi, iletşim Fakültesi’nden bir öğrenci mastır Tezi için ülkede uydu üzerinden yayın yapan dört Televizyon kanalı üzerinde bir tez hazırladı. Yüksek Lisans öğrencisi Leyla Ali Cuma'nın ''Kerkük sorununa medya çözümü'' başlığı altındaki tezinde Kerkük’te en büyük Televizyon ve uydu kanalı olan Türkmeneli Televizyonu tarafından sunulan ve diğer kanallara göre ayrıcalığı bulunan siyasi programları esas aldı.
Leyla Ali Cuma tezinin 89'uncu sayfasında Türkmeneli Televizyon'un başarı ve hedeflerine ışık tuttu.
Tezin ikinci bölümünün 5'inci kısmında Türkmeneli Televizyonun içerik ve Kerkük sorununun çözümünde medyanın rolü, anlayışı ile ''sıcak hat'' adlı siyasi programda anayasada zaman aşımına uğrayan 140.maddenin artık anayasal geçerliliğini kaybettiğinin altını çizdiğini yazdı.
Hazırlanan mastır tezinin 198'inci ''sıcak hat'' programında mülakat yapılan yetkililerle Kerkük sorununa çözüm arandığını bildiren Yüksek Lisnas Öğrencisi, programda Kerkük'ün idari sınırlarının yeninden çizilmesinin gündeme getirildiğini bildirdi.
Tezin 200'inci sayfasında Türkmeneli Televizyonu tarafından sunulan ''sıcak hat'' programında Kerkük sorununun anayasada zaman aşımına uğrayan 140. madde ile değil bunun Kerkük'teki 4 etnik grup arasında varılması gereken bir uzlaşı sonucu çözüleceğinin kaçınılmaz olduğu üzerinde durulduğu yazıldı.
Adı geçen programda Kerkük'ün bir Irak şehri olduğuna vurgu yapıldığı ve Türkmeneli Televizyonun her zaman için yayınlarında Kerkük'teki tüm grupların haklarına saygı gösterilmesi ve idarenin şehirdeki milletler arasında adil bir şekilde paylaşılmasının gerekliliğine vurgu yapıldığını gündeme getirdi.
Tezin 202'inci sayfasında ''sıcak hat'' programında sürekli Kerkük'ün içişlerine dış müdahalelerin yapılmaması gerektiğine vurgu yapıldığını bildiren Leyla Ali Cuma, Kerkük'ün geleceğine Iraklıların karar vermesi gereken bir konu olduğunu hatırlattı.
Türkmeneli Televizyonu genel müdürü Yalman Haceroğlu'nun Uluslararası Kriz Grubunun Ortadoğu şefi Cost Heltirman ile yaptığı mülakata değinen Leyla Cuma, yapılan söyleşide Heltirman'ın o zaman Birleşmiş Milletler'e bir çağrıda bulunarak Kerkük e anlaşmazıklı bölgelerin çözümüne katkıda bulunmalarını istediğini yazdı.
Tezin Türkmeneli Televizyonun Kerkük sorununa medyada çözüm forlümü çalışmaları kapmsaında diğer kanallara göre ayrıcalık elde ettiğini belirtten Leyla Cuma, programlara Uluslararası Keriz Grubu yetkilileri, Arap Birliği'nin Irak eski temsilcisi Hani Hallaf ve diğer yetkillierin konuk edildiğine işaret etti.
Leyla Cuma tezinde 1949 Kerkük'ün idari haritası ve Türkmenlerin bulunduğu yerlerin çoğrafi bakımından anlatılmasıyla Türkmeneli bölgeleri Bağdat üniversitesi iletişim fakültesi tarafından belgelendi.
(Kaynak: Türkmeneli TV, 26 Kasım 2011)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder