18 Kasım 2011 Cuma

Ortadoğu diplomasisi

Suriye ve K.Irakâ`ta yaşanan son gelişmeler üzerine, Ankara ve İstanbulâ`da yoğun diplomatik temaslar yaşandı.

Suriye ve K.Irakâ`ta yaşanan son gelişmeler üzerine, Ankara ve İstanbulâ`da yoğun diplomatik temaslar yaşandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi`yi, Başbakan Erdoğan ise, Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Behram Salihi`yi kabul ederek görüştü. Irak Ulusal Meclis Başkanı El Nuceyfi de, Suriye ve terör konularını içeren bir dizi görüşmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Türkmen Cephesi`nin yeni Başkanı Erşat Salihi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çankaya Köşkü`nde basına kapalı gerçekleşen görüşmenin başlangıcında açıklama yapan Gül, Salihi`nin Irak Türkmen Cephesi Başkanlığı`na yeni seçildiğini ve Kerkük milletvekili olarak Irak parlamentosunda yer aldığını ifade etti.

`Iraklıların hepsi bizim kardeşimizdir` diyen Gül, Irak`ta hiçbir ayrım yapmadan bütün Iraklıların müreffeh ve mutlu olmasını arzu ettiklerini söyledi. Irak`ın birliği, bütünlüğü ve güçlü olması için Türkiye olarak ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurgulayan Gül, Iraklı Türkmenlerin Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi ve gelişmesinde çok büyük bir köprü rolü oynadığını ifade etti. Gül, Salihi için `Büyük mücahittir` dedi.

Salihi de Irak Türkmenleri olarak Irak ile Türkiye arasında köprü olduklarına inandıklarını söyledi. Türkiye`nin Irak`taki gruplara eşit mesafede durmasının, Iraklılar için de gurur kaynağı olduğunu dile getiren Salihi, şunları söyledi:

`Bizim temennimiz diğer komşu ülkelerle bu gibi adımlar olsun. Ama burada Türkmenlerin de büyük bir paylarının olması lazım. Biraz daha yakın olursak, o da çok doğal hakkımızdır. Hiç kimse de bunu esirgemeyecektir. Biz Irak`ın içinde artık dördüncü unsuruz. Şiisi, Sünnisi, Kürdü, Türk milleti artık bunun içinde yer almıştır. Bağdat`taki Meclis`in içinde, Irak hükümetinin nezdinde artık Türkmenler dördüncü unsur olarak yavaş yavaş kendilerini fiilen siyasi sahada ispat etmeye başladılar.`

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile haftalık olağan görüşmesini yaptıktan sonra, Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi ve beraberindeki heyeti de kabul ederek bir süre görüştü.

ÇİÇEK, NUCEYFİ İLE GÖRÜŞTÜ

Daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi ile görüştü. Çiçek, Nuceyfi`ye, `Kardeşlik ilişkimizi zedeleyecek unsurlara Fırsat vermememiz gerekir. Bir ülkenin toprağının, bir başka ülkede terör eylemlerinin planlanmasına, eğitimine, eylem konulmasına bir zemin olarak kullanılmaması gerekir` dedi.

Bu coğrafyada ortak bir kaderi paylaştıklarını ifade eden Çiçek, `Sizin sevinciniz, bizim sevincimizdir, sizi üzen her şey bizi üzer. Irak ile ilişkilerimiz sadece devletten devlete değil, kardeşler arasındaki bir ilişkidir` dedi.

Irak`taki her gelişmeyi büyük bir dikkatle takip ettiklerini belirten Çiçek, Irak`ın bağımsızlığını, siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü her zaman desteklediklerini kaydetti.

4 ÜLKENİN KATILIMIYLA

DANIŞMA TOPLANTISI

Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi de Irak anayasasının, hiçbir şekilde, herhangi bir grubun topraklarının, diğer bir ülkeye zarar vermek için kullanılmasına izin vermediğini belirtti. Nuceyfi, Irak yetkililerinin, Türkiye`ye zarar veren terör meselesiyle ilgili gerekenlerini yaptığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeden önce Barzani ile telefonla konuştuğunu anlatan Nuceyfi, Barzani`nin, Türkiye`de daha önce yetkililere verdiği sözler çerçevesinde, her türlü işbirliğine hazır olduğunu bildirdiğini iletti.

Bölgedeki büyük ülkeler Türkiye, Irak, İran ve Suudi Arabistan parlamento başkanlarının katılımıyla Bağdat`ta bir danışma toplantısının düzenlenmesi çağrısında bulunan Nuceyfi, şöyle devam etti:

`Sorumluluğumuz gereği olarak, bazı ülkeler arasında askeri bir karşı karşıya gelmesinin önlenmesi, bölgeyi çevreleyen büyük tehlikeleri bertaraf etmek için bu girişimi başlatmak istiyoruz. Yapılacak bu toplantıyı, halkların toplantısı olarak nitelendiriyoruz. Bölgede halklar arasında karşılıklı çıkarlara hizmet edecek ölçüde, iç işlere karışmadan, karşılıklı saygıya dayalı temel oluşturacağız. Sayın Başkan`ın, desteği beni mutlu kıldı. Bu görüşü Türkiye`nin, bölgedeki olaylara karşı ne kadar iyi niyetli duygular beslediğini gösterdi. İran Şûra Meclisi Başkanı önerimi kabul etti. Ümit ediyorum Suudi Arabistan ziyaretimde de Suudi yetkilerin de onayını aldıktan sonra belli bir süre sonra toplantımızı Bağdat`ta gerçekleştirmiş olacağız.`

ERDOĞAN, SALİH`İ KABUL ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Irak Kürdistan Bölgesel Başbakanı Behram Salih`i kabul etti.

Atlantik Konseyi Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu`nun düzenlendiği, Swiss Otel`de basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 50 dakika sürdü.

Görüşmede, bölgesel konuların ve terörle mücadelede işbirliğinin ele alındığı öğrenildi. Erdoğan, Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç ile de yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı.
(Kaynak: Tüm Gazeteler, 18.Kasım.2011)

Hiç yorum yok: