Bağdat yönetiminin itirazlarına rağmen Kürdistan Bölgesel Yönetimi Exxon Şirketi ile petrol ve gaz anlaşması imzaladı.
Bağdat yönetimi ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında petrol arama ve çıkarma çalışmalarına yönelik tartışmalar sürüyor.
Kürt Bölgesel Yönetimi, Exxon şirketi ile petrol ve gaz arama noktasında anlaşma imzaladı. Bağdat yönetimi ise anlaşma noktasında Bölgesel Yönetimi'ni ve Exxon şirketini uyardı.
Kürt bölgesel yönetimi Exxon şirketi ile petrol ve gaz araması ile ilgili anlaşma imzaladı.
Iraklı resmi yetkililerden yapılan açıklamada, Exxon şirketinin Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirildiğinin bilindiğini ve imzalanacak herhangi bir anlaşmanın şirketin Batı Kurna bölgesindeki aramalarını olumsuz etkileyeceği dile getirildi.
BAĞDAT İLE BÖLGESEL YÖNETİM ARASINDA PETROL ANLAŞMAZLIKLARI SÜRÜYOR
Bağdat yönetimi, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol anlaşmalarının yasadışı olduğunu ifade ederek; herhangi bir anlaşma imzalanmasına karşı çıkıyor.
Irak Petrol Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Abdul Mehdi el Amedi, Exxon Mobil şirketine Küristan Bölgesel Yönetimi ile petrol anlaşması imzalamamaları için üç mektup gönderdiklerini dile getirdi.
"Gönderdiğimiz mektuplar açıkça Exxon Mobil şirketini uyarıyordu," diyen el Amedi; Irak merkezi yönetiminin ve Pertol Bakanlığı'nın onayı olmadan Bölgesel Yönetim ile imzlanacak herhangi bir anlaşmanın yasadışı kabul edeceklerinin altını çizdi.
Bölgesel Yönetimi yetkililerinden Mişhel Howard ise son birkaç aydır büyük şirketler ile görüşmeler yapıldığını ve Exxon Mobil şirketi ile anlaşmaya varıldığını ifade etti.
Ezzon Mobil şirketinin altı bölgede çalışma yürüteceğini dile getiren Howard, anlaşmanın detayları ile ilgili bilgi vermedi.
GÜNLÜK 120 BİN VARİLLİK PETROL
Irak'ın kuzeyi petrol rezervi bakımından dikkat çeken bölgelerden. Yetkililer günlük 120 bin varil petrol çıkarıldığına dikkat çekiyor.
Yıl sonuna kadar Irak'ın toplam petrol üretiminin ise yıl sonuna kadar üç milyon varile ulaşması bekleniyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni (Reuters), 12 Kasım 2011)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder