26 Kasım 2011 Cumartesi

Husên; “Barzani uzun süreli bir ateşkes için çaba harcıyor”

Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Husên yaptığı açıklamada Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcadığını ifade etti.

Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Husên Rûdaw sitesine, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaretin içeriği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet gazetesi adının açıklanmasını istemeyen siyasi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’ye yaptığı ziyarette Türkiye’li yetkililerin Barzani’nin önüne içinde Peşmerge güçlerinin PKK gerillaları ile savaşması ve PKK gerillalarının Kürdistan Bölgesi tarafından yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesi gibi Türkiye’nin Kürdistan Bölgesinden taleplerinin bulunduğu kırmızı bir dosya bıraktıkları iddia edilmişti.

Kırmızı Dosya Barzani’nin işi değil
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ve Belçika’ya yaptığı ziyaretlere katılan Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Masûm konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Barzani’nin kırmızı dosya gibi işler yapmayacağını ve yapmadığını kaydetti.

Barzani’den Türkiye’ye 5 öneri
Dr. Fuad Husên, Barzani’nin Türkiyeli yetkililer ile olan görüşmelerinde Kürt sorununun siyasi çözümünden bahsettiğini belirterek, bu konu ile ilgili Türkiyeli yetkililere 5 maddelik görüşlerini sunduğunu ifade etti.
Husên, Barzani’nin görüşmelerde; “1-Askeri yöntem çözüm getirmez. 2-Ne askeri çözüme inanıyoruz ne de bu yola dahil oluruz. 3-Bu sorun barışçıl ve diyalog yöntemi ile çözülmesi gerekiyor. 4-Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde komşu ülkelere karşı silah kullanan grupları desteklemez. 5-Silahlı yönteme inanmıyoruz ve bu yolla sonuç alınmaz” dedi.

Barzani üçüncü yolun izlenmesinden yana
Mesud Barzani’nin Türkiyeli yetkililer ile olan görüşmesinde PKK sorununun nasıl çözüleceğine dair Türkiye’deki bazı kişilerin askeri yöntemlerle çözümünde ısrarcı olmaları, askeri, güvenlik ve siyasi yöntemlerin birlikte kullanılması ve siyasi yöntemin kullanılmasını içeren üç yöntem üzerinde durulduğu kaydedilmişti.

Mesud Barzani’nin Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile olan görüşmelerine de katılan Dr. Fuad Husên konu ile ilgili olarak; “Kürdistan Bölge Başkanı üçüncü yöntemin izlenmesinden yana. Barzani görüşmelerinde siyasi yöntemin esas alınarak güvenlik sorununun çözüleceğini belirtti. Başkan Barzani’nin Türkiye’de barış mesajında bulundu ve yaptığı konuşmada açıkça uzun süreli bir ateşkesin sağlanması için silahlı çatışmaların durdurulmasını gerektiğini belirtti. Eğer uzun süreli bir ateşkes sağlanırsa, Türkiye’de askeri yöntem ile çözüm isteyenlerin de eli zayıflar, ayrıca bu durum konunun temelini oluşturan siyasi çözümünde önünü açar” dedi.

Kürdistan Bölgesinde Devrim mantalitesi değil, devlet mantalitesi iktidarda
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, 4 Kasım günü Türkiye Başbakanı ile yapacağı görüşmeden önce “her şekilde PKK’ye karşı güç kullanmaya karşıyım ve PKK’nin de savaşın Türkiye’deki Kürt davasına yarar sağlamadığını anlaması gerektiğini ifade etmişti.
Dr. Fuad Husên, Kürdistan Bölgesinin tutumunun net olduğunu belirterek, savaşa karşı olduklarını, savaş ve çatışmaların Kürt sorununu sonuca götürmeyeceğini ve savaşın hem Kürdistan Bölgesi hem de Türkiye Kürtleri’nin çıkarına olmadığının altını çizdi. Husên, Kürdistan Bölgesi’nin 1991’den önceki Kürdistani partilerin yürüttüğü devrimci mücadele durumundan farklı olduğunu belirterek; “Biz şu anda devrimci durumunda değiliz, biz devlet de değiliz, ancak devlet olmamamıza rağmen devlet gibi hareket ediyoruz. Eğer böyle bir durumdaysanız, uluslar arası yasalara da uymak zorundasınız. Her Kürt Kürdistan Bölgesi ile ilgili bu hesabı yapmalı. Bu yüzden devlet mantalitesi yerine devrim mantalitesi ile hareket edemeyiz, realist olan budur.” Diye konuştu.

Önemli olan sürecin başlaması
Husên, Barzani’nin çabaları ile ilgili olarak; “Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ile PKK arasında uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çaba harcıyor. Uzun süreliden kasıt iki ya da üç aylık bir ateşkes değil, önü açık uzun süreli bir ateşkestir. Başkan Barzani’nin Türkiyeli yetkililer ile yaptığı görüşmelerde Kürt halkının çıkarlarına karşı hiçbir söz söylemedi ve zaten Kürt halkının çıkarına karşı hiçbir şekilde konuşmaz. Her yerde Kürt halkının haklarından bahsetti ve bunu savundu. Kürdistan Bölge Başkanı sürecin başlamasından yana. Süreç içinde aksamalar olabilir ancak önemli olan sürecin başlamasıdır. Biz Kürdüz ve Türkiye’de de Kürtler var. Ancak unutmamamız gerekir ki bu Türkiye’nin iç meselesidir ve sonuç olarak Türkiye’deki Kürt ve Türk siyasi güçlerin anlaşması gerekiyor. Başkan Barzani, Türkiye Kürtlerinden habersiz Türkiye hükümeti ile görüşmeler yapmıyor, ancak Başkan sürecin başlamasını amaçlıyor ve süreç başladığında çözümün bir bölümünü oluşturacak” dedi.

Bazı kaynaklardan alınan ancak doğrulanmayan bilgilere göre Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin başlattığı insiyatifin Türkiye ordusu ve PKK arasındaki savaşın son bulması için üç önemli noktayı içerdiğini, bunların da; 1-Türkiye’deki PKK gerillalarının Qandil’e çekilmeleri, 2-PKK ile Qandil ve Avrupa’da görüşme, 3-PKK Gerillalarının Kürdistan Bölgesindeki bir kampta toplanması.

Barzani ne mesaj taşıyıcısıdır ne de herhangi birinin mesajını taşır
Dr. Fuad Husên doğrulanmayan bu bilgileri ne doğrulayıp ne de reddederek; “Biz her şeyi gazete sayfalarına taşıyamayız. Her yerde ve her zaman sorunun çözümü konusundan bahsettik ki bu da siyasi süreç yöntemidir. Daha Türkiye’ye ziyaret öncesinde Türkiye’nin bazı medya kuruluşları Barzani’nin PKK’nin mesajını getireceğini yazdılar. Başkan Barzani sadece kendi mesajını taşıdı. Başkan ne mesaj taşıyıcısıdır ne de kimsenin mesajını taşır” dedi.
(Kaynak: Denge Azad, 26 Kasım 2011)

Hiç yorum yok: